Uczniowie realizujący projekt „Z łąki na stoły – bombowe gotowanie”  brali udział w warsztatach, które odbyły się w Pracowni Artystycznej Magdaleny i Macieja Grzymisławskich w Żychlewie. Uczestnicy mieli okazję upiec placek drożdżowy z rabarbarem, bułki drożdżowe z nasionami z dziko rosnących roślin oraz tradycyjnych odmian zbóż. Zebrali zioła rosnące w ogrodzie właścicieli i przygotowali z nich pyszną herbatę i smakową wodę do picia. Dowiedzieli się, jak uprawić warzywa, by nawzajem na siebie pozytywnie wpływały. Dzięki barwnym opowieściom Pani Magdaleny Wojciechowskiej - Grzymisławskiej zapoznali się tradycjami i kulturą mikroregionu folklorystycznego Biskupizna, na terenie którego mieści się Żychlewo. Wykonali malowidła na drewnie z tradycyjnymi wzorami biskupiańskimi oraz brali udział w relaksującym koncercie przy dźwiękach mis, dzwonków, bębnów i innych wspaniałych, ciekawych instrumentów, który wykonali dla nich właściciele miejsca. Interesująco spędzony czas był pełen inspirujących i kreatywnych działań. 

M.T.



Galeria zdjęć: