Wiosna, a wraz z nią pojawienie się długo wyczekiwanych roślin zielnych był sygnałem dla grupy realizującej projekt edukacyjny „Z łąki na stoły – bombowe gotowanie”, iż wreszcie będzie można zacząć działać w praktyce, a nie tylko w teorii. Uczniowie wzięli udział w warsztatach zielarsko – kulinarnych, które poprowadziła fitoterapeutka Aneta Grzelka, podczas których dowiedzieli się, że wiele roślin dziko rosnących na terenach zielonych wokół szkoły, to pyszne i zdrowe dodatki do różnych dań. Dzięki uprzejmości Koła Gospodyń Wiejskich z Głoginina, które użyczyło do wspólnego działania kuchnię sali wiejskiej w Głogininie oraz pomocy Pań z KGW Bolesławów i Leonów, uczniowie przygotowali pyszne i zdrowe dania. Nowo poznaną wiedzą i umiejętnościami podzielili się kolejnego dnia ze swoimi kolegami, koleżankami, nauczycielami i pracownikami szkoły przygotowując pyszne i zdrowe śniadanie dla całej szkoły.

Projekt „Z łąki na stoły – bombowe gotowanie” jest autorskim pomysłem nauczycielki przyrody i biologii Magdaleny Teodorczyk, na realizację którego szkoła otrzymała grant w wysokości 4500 zł w ramach programu Edukacja Inspiracja finansowanego przez Fundację Szkoła z klasą oraz Edukacyjną Fundację im. Romana Czarneckiego. Obecny projekt to kontynuacja zeszłorocznego, kiedy to projektowe działania były skupione wokół pomocy owadom zapylającym. Tegorocznym celem projektu jest zwrócenie uwagi na to, że duża różnorodność roślin na naszych trawnikach, łąkach sprzyja również ludziom, gdyż można je wykorzystywać w celu urozmaicenia naszej diety, wzbogaceniu jej – szczególnie wiosną – w prozdrowotne składniki, które mamy w zasięgu ręki.

M.T.



Galeria zdjęć: